piatok 21. mája 2010

Udržateľný cestovný ruch - modelová hodina

Udržateľný cestovný ruch

Ciele: Oboznámiť sa s problematikou udržateľného cestovného
ruchu, jeho znakmi a charakteristikou, jeho odlíšením od
masového cestovného ruchu. Viesť študentov k uvedomeniu
si zodpovednosti za svoje konanie, ktoré môže mať vplyv
na miestne komunity a životné prostredie.

Kľúčové slová: udržateľný cestovný ruch, životné prostredie, miestne
komunity

Hodina: čítanie, aktivity, diskusia, prezentácia

Spojitosť s učivom: geografia, environmentálna výchova, ekonómia

Zručnosti: kritické myslenie, argumentácia, prezentačné a projektové
zručnosti

Čítanie: strany 82 – 84 Európskeho diára

Navrhované aktivity

Čítanie
Študenti si prečítajú text z Diára na hore uvedených stranách.

Aktivity
Učiteľ urobí na tabuli dva stĺpce. Do jedného napíše „udržateľný cestovný ruch“, do druhého „klasický masový cestovný ruch“. Žiaci budú mať za úlohu vpisovať do jednotlivých stĺpcov charakteristické znaky pre ten ktorý typ cestovného ruchu.
Následne sa žiaci rozdelia do dvoch táborov. Jeden tábor študentov bude predstavovať zástancov klasického masového CR a taktiež potenciálnych investorov, ktorých úlohou bude predstaviť pozitíva a prínosy tohto typu CR. Druhý tábor študentov, reprezentujúci zástancov udržateľného CR, sa bude snažiť identifikovať pozitíva a prínosy práve tohto typu CR a zároveň poskytnúť argumenty, ktoré by vyvrátili postoje prvého tábora.
Učiteľ vystupuje ako moderátor a sprostredkovateľ medzi oboma tábormi a taktiež zapisuje jednotlivé postoje na tabuľu.

Diskusia
Záverečná diskusia, ktorú moderuje učiteľ s cieľom nájsť kompromisy medzi ekonomickými záujmami a záujmami ochrany životného prostredia.

Domáca úloha
Dvojice žiakov majú za úlohu pripraviť prezentáciu určitej lokality vo svojom miestnom regióne, ktorá by mohla byť potenciálne zaradená do európskej siete EDEN. Súčasťou prezentácie bude projekt, ktorý bude opisovať ako by v tejto lokalite mohol fungovať udržateľný CR, ako by v tomto projekte mohli byť zahrnuté miestne komunity, s tým aby sa eliminovali negatívne vplyvy a taktiež by táto prezentácia mala obsahovať návrhu marketingu a propagácie v súlade so zásadami udržateľného CR. Rovnako by žiaci mohli na internete nájsť cestovné kancelárie, ktoré už v súčasnosti ponúkajú dovolenky a zájazdy s environmentálnym aspektom.

Žiadne komentáre: